Orașul Neplăcut: Prin "Orașul Neplăcut" înțelegem acele monumente, clădiri, artere și zone din orașul Iași ce trebuie modificate sau renovate. Cu toții vrem un oraș prosper, frumos și plin de viață, care să fie demn de aprecierile localnicilor și turiștilor.
Interactiv: Puteți vota maxim 3 locuri în fiecare zi pentru a arăta autorităților că vă pasă de viitorul acestora.
Actualizare: Locuri din Iași vor fi adăugate săptămânal, mai ales cu ajutorul vizitatorilor pe website.Aflat pe Aleea Copou, imobilul din vecinătatea Parcului cu același nume nu este pus în prezent în valoare la întregul potențial.

Această clădire se află chiar în spatele Primăriei Municipiului Iași și este în renovare de mulți ani. A fost practic uitată acolo de proprietari. De asemenea, lângă clădirea veche sunt niște schele care par a fi o extensie nelalocul ei (probabil modernă).

Biserica Trei Ierarhi - cea mai valoroasă clădire a Iașului nu este pusă în valoare într-o Piață proprie, năpădită de vegetație întâmplătoare. Este prost luminată, cu lumină rece, iar de ceva timp nici aceasta nu mai funcționează, o parte din clădire rămânând în beznă.

Iașiul de altădată se pierde încetul cu încetul. Casele vechi sunt lăsate în paragină în spatele unor blocuri înalte, cu o arhitectură comunistă. Astfel, lumea le uită iar acestea dispar în umbra timpului (și a viitorilor investitori imobiliari). Un exemplu în acest sens este casa din fotografie.

Această casă superbă din centrul Iașiului a fost lăsată mult timp în stadiul actual. Casa pare a fi și periculoasă în sensul că este înclinată spre șosea, dând impresia că se va prăbuși peste pietoni.

Acest bloc are o superbă decorație arhitecturală deasupra ușii. Probabil puțini au văzut această clădire de pe Str. Bărboi. Sunt probabil multe ca ea iar marea majoritate nu sunt renovate.

Deși acoperită vara de abundența de frunze de la acei copaci, se poate observa starea jalnică în care se află laterala Filarmonicii Moldova. Este de neacceptat ca într-un oraș european să se găsească astfel de clădiri în centrul orașului.

O plimbare scurtă până la Mănăstirea Golia nu poate fi făcută cu ochii închiși. Un turist sau localnic va întâmpina în calea sa clădiri precum cea din fotografie. Ieșenii știu că această zonă este aproape abandonată iar locatarii nu vor renova clădirile în viitor.

Această casă, una din puținele rămase ale vechiului oraș Iași, a stat mult timp în paragină. Actualmente, geamurile sunt baricadate iar clădirea stă cel mai probabil să se prăbușească.

Blocul din fotografie are multe părți negative. Sărind peste faptul că arhitectura lasă de dorit, o renovare completă a întregii clădiri precum și a gangului este necesară.

Colegiul Național este o clădire superbă și nu sunt multe de reproșat cu privire la arhitectura acesteia. A fost renovat recent, corpul C a fost de asemenea restaurat iar luminile noaptea sunt o adiție excelentă. Cu toate acestea, conducerea acestei instituții a făcut o greșeală ce nu poate fi trecută cu vederea: aerul condiționat pentru sălile de clasă au fost amplasate chiar pe fațada istorică a clădirii.

O imagine face cât o mie de cuvinte. Iașiul are multe parcuri și spații verzi însă o mare parte din ele nu sunt renovate de zeci de ani. Părculețul din fotografie se află mai sus de Râpa Galbenă. Nu este tranzitat aproape niciodată de oameni din cauză că tot betonul e crăpat iar noroioul și buruienile domină spațiul verde.

Clădirea din fotografie reprezintă o altă structură urâtă a Iașiului. Lăsată în paragină mulți ani de-a rândul, Casa Modei are nevoie cu siguranță de o renovare. Geamurile de diferite culori, căderile de tencuială, aerul condiționat amplasat prost și aspectul general al clădirii contribuie la o imagine negativă a centrului orașului Iași.

Nu departe de Colegiul National, pe strada Arcu, se află multe case și structuri vechi într-o stare avansată de degradare. Magazinul albastru din fotografie a fost probabil o terasă în trecut iar acum a ajuns o ghenă de gunoi. Centrul orașului Iași este plin de astfel de structuri.

Vis-a-vis de colegiul Alecsandri se află altă zonă unde tomberoanele de gunoi stau așezate prost. Mai mult, câteva tomberoane sunt căzute, fără roți și contribuie la o imagine extrem de neplăcută pentru centrul orașului Iași.

Nu departe de complexul Palas se află un bloc din perioada comunistă aproape perfect renovat. Cu toate acestea, există veșnica problemă a acoperirii balcoanelor (ceea ce contravine cu planul original al clădirii) iar pe alocuri, unii locatari fac schimbări exterioare care afectează estitcul clădirii.

Centrul Iașiului este împânzit de tomberoane care nu sunt ascunse de ochiul turistului. În această imagine se poate observa cum în spatele unui monument de pe strada Cuza Vodă, o mulțime de tomberoane sunt puse foarte aproape de stradă. Acestea sunt nu numai un magnet pentru oamenii străzii ci emană un miros neplăcut și strică imaginea zonei.

Această casă din fotografie are multe povești. Una dintre ele este că aici a existat prima farmacie din Iași. Sau una din primele. Astăzi, casa este complet degradată și abandonată.

Străzile sau zonele adiacente pietonalului Lăpușneanul sunt într-o stare precară. Imaginea își spune cuvântul. Trebuie făcută o renovare completă a întregii zone, blocat accesul la mașini, făcută o pistă de biciclete și înlăturat graffitti-ul.

Nu departe de Primăria Iași se află Strada Agatha Bârsescu. Chiar dacă această stradă se află în centrul orașului, sunt clădiri precum cea din fotografie care stau nerenovate de mulți ani. Mai mult, acestea par și periculoase.