Bine ați venit la Iași - Orașul sub lupă!

Vrem o schimbare.

Tot auzim în ultima vreme de schimbare: drumuri mai bune, evenimente mai multe, orașe mai frumoase. Adevărul este că fie din cauza birocrației sau a faptului că oamenii promit și nu fac nimic, schimbarea nu mai are loc. Se spune adesea că Iașiul ar fi un loc frumos, cu o comunitate deosebită. Evident, o parte de adevăr există, însă, dacă priviți dincolo de aparențe, veți realiza că trăim într-un oraș mediocru. Este un fapt real și nu trebuie să ne obișnuim cu acest lucru. Dacă vrem schimbare, o vom face împreună și nu vom sări cu vederea problemele orașului.

Iașiul de astăzi are multe defecte, multe cicatrici. Adesea uităm de ele pentru că nu suntem turiști în propriul oraș. Un turist admiră clădiri, localuri, parcuri și elemente urbane. Noi, localnicii, ne îndreptăm privirile înainte fără a observa mereu ceea ce ne înconjoară. Un exemplu ar fi Palatul Culturii. Această clădire este mândria ieșenilor, fiind frumos luminat noaptea, ca în povești. Însă, nu departe de acest simbol al orașului, zac clădiri pe strada Cuza Vodă ce ar putea fi renovate. În prezent, capitala Moldovei Istorice nu are nici o stradă cu magazine, cafenele și clădiri cu o arhitectură deosebită, așa cum vedem în "Vest". Am ajuns aproape în etapa neglijenței și nepăsirii. Uităm de trecutul glorios al orașului și ne grăbim să îmbrățișăm noul. Iașiul de altădata începe să dispară în forța centrifugă a noilor investiții și idei iar arhitectura comunistă domină zone ce erau odată istorice.

Orașul sub Lupă (orașul Iași) este un proiect realizat în timpul liber al unui student român din Marea Britanie care a văzut orașe mai frumoase și organizate decât cel natal. Scopul său este să păstreze o bază de date cu toate locurile din Iași care merită renovate sau schimbate. Astfel site-ul promovează îmbunătățirea orașului Iași iar ca bonus, promoveaza locurile ce sunt demne de dat ca exemplu pozitiv. Fie că sunteți elev, student, salariat, reprezentant al comunității locale sau chiar edil din cadrul Primăriei sau Consiliului Județean, veți afla povestea obiectivă a orașului pe care îl putem schimba dacă vrem cu adevărat să trăim într-un loc mai bun.

Pe acest site veți putea:

  • ♦ vedea o listă cu locuri neplăcute ale orașului, facându-vă o impresie asupra a ceea ce trebuie schimbat
  • ♦ vedea o listă cu locuri plăcute ale orașului (în curând)
  • ♦ propune noi locuri (plăcute și neplăcute)
  • ♦ distribui pe rețelele de socializare locurile pe care credeți că merită să le schimbăm sau aplaudăm

Dăcă doriți să contribuți la baza de date a proiectului, vă rugăm să ne trimiteți o propunere apăsând pe butonul de mai sus. Aceasta poate reprezenta un loc din cartierul dumneavoastră, un loc pe care l-ați văzut sau un loc pe care ați dori să îl dați ca exemplu (pozitiv sau negativ). Dacă vă place ideea proiectului și ați dori ca acesta să rămână în mediul online și să crească, puteți face o donație prin PayPal apăsând pe butonul "Donate" de mai sus.

Dăcă doriți să intrați în contact, trimiteți un mesaj accesând formularul de aici. Vă mulțumim!

Apăsați aici pentru câteva aspecte legale și reguli